.
Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Anak bangsa @ anak bangSAT???

SAYA sungguh teruja menatapi beberapa keping gambar mengenai aktiviti'ko-kokikulum' di lakukan oleh anak-anak kita di luar sekolah yang dipostingkan oleh jinggo-minaq dalam fotopagesnya.(Embedded image moved to file: pic00041.jpg) Menurut Jinggo seorang jurufoto profesional kegiatan seperti ini biasa,tentu beliau merakam banyak lagi foto-foto 'ko-korikulum' sebegini atau lebih teruk daripada keadaan ini!

Renung dan tetapilah tiga daripada beberapa keping gambar kegiatan pelajar perempuan ini yang dipaparkan.Apakah kegiatan ini mereka lakukan selepas pulang dari sekolah atau mereka memang ponteng sekolah untuk melakukannya. Memerhati kepada lokasinya tempat mereka 'tuisyen' ini agak tersuruk.(Embedded image moved to file: pic18467.jpg)

Kegiatannya ini dikira ringan, mereka hanya belajar menghisap rokok. Tetapi dari kegiatan yang ringan inilah kemudian akan bertukar menjadi berat. Dari rokok mereka belajar menghisap ganja atau meminum minum keras atau menelan pil khayal. Selepas itu mereka akan berkembang ke pusat-pusat hiburan.Selepas itu mereka akan terjebak dengan kegiatan 'kokorikulum' yang lebih
daring lagi termasuk menjual batang tubuh.

Siapakah yang bersalah dalam hal ini? Apakah bila mereka melakukan 'ko-korikulum' dalam berkeadaan berpakaian seragam sekolah maka pihak sekolah perlu dipersalahkan?
(Embedded image moved to file: pic06334.jpg)
Ataupun siapa? Kita sering kali tunding menunding bila berhadapan dengan masalah seperti ini; ibubapa kata pihak sekolah perlu bertanggungjawab manakala guru-guru pula kata ibubapa yang perlu mendidik anak-anak selepas keluar dari pagar sekolah.

Yang pastinya kegiatan pelajar seperti ini tidak boleh dibiarkan. Ia akan memporak peranda negara di masa depan. Mereka adalah generasi penerus. Maka setiap antara kita bertanggungjawab menanganinya tidak kira mereka anak siapa. Barang kali ada baiknya juga kalau kita kurangkan berbahas soal 1 Malaysia, soal Unity Government, dan lain-lain untuk memberi tumpuan dan fokus kepada soal moral dan kelakuan rendah moral anak-anak kita.


signature'

Copyright© All Rights Reserved ONETASHAKIR.COM